Je merkwaarden kiezen? Deze vragen moet je jezelf stellen

'Ik zoek een vrouw die familietradities belangrijk vindt, religieus is, van honden houdt... en van tijgers!'. Dit was het antwoord van Rajesh in het datingprogramma 'Indian Matchmaking' op Netflix. Een datingprogramma waar mijn man en ik ontzettend van kunnen genieten, don't judge us :-).

Sima Aunty, de matchmaker in het genoemde programma, vraagt altijd aan de singles waar ze naar op zoek zijn als ze denken aan hun ideale partner. Dit is een belangrijke vraag om te stellen, omdat het laat zien wat voor jou echt belangrijk is, je diepste verlangens en wat jij zelf waardeert.

Het antwoord dat je daarop geeft, noemen we je kernwaarden. Dezelfde vraag kun je ook stellen als het gaat om je eigen merk en onderneming. In dat geval noemen we het je merkwaarden, maar de principes blijven hetzelfde.

Wat zijn merkwaarden precies?

Merkwaarden zijn waarden die zowel door jouw zakelijke contacten als doelgroep gevoeld moeten worden. Het is die positieve en emotionele verbinding die je klanten met jouw merk hebben en graag met jou geassocieerd willen worden. Ze helpen niet alleen bij het vormgeven van jouw merkidentiteit en personal branding. Ze zijn ook je gids bij het nemen van alle beslissingen en het aantrekken van de juiste mensen naar jouw onderneming en een mis-match te voorkomen.

Merkwaarden geven kracht en betekenis aan je merk

Om een merk met sterke wortels te creëren, is het van essentieel belang om je merkwaarden zorgvuldig te kiezen. Ook al denk je dat je al merkwaarden hebt, is het belangrijk om hier nog eens kritisch naar te kijken.

Jouw merk en de manier waarop je onderneemt zijn voortdurend in beweging.

Het kan verleidelijk zijn om lukraak waarden te kiezen, zoals "mijn merkwaarden zijn accuraat en professioneel", als je nog geen merkwaarden hebt. Maar vertel ook waarom je accuraat en professioneel bent en waar ziet men daarvan de afspiegeling. Door zorgvuldig na te denken over je eigen merkwaarden en deze consequent toe te passen in alles wat je zakelijk doet, geef je jezelf een waardevol geschenk dat blijvend vruchten afwerpt.

Jij en je merk zijn altijd in beweging

Misschien denk je dat merkwaarden niet veranderen. Dat is zeker waar! Je waarden veranderen niet. In ieder geval niet heel drastisch. Ze kunnen en zullen evolueren en soms gaan bloeien op de meest onvoorspelbare manier.

Hoeveel merkwaarden moet je hebben?

Ik krijg vaak de vraag hoeveel merkwaarden je realistisch gezien zou moeten hebben. Meestal zou ik adviseren om er niet meer dan 3 te hebben. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun merkwaarden te beperken tot zo’n klein aantal.

Het beste advies is dat je doet wat goed voelt voor jou en je bedrijf, maar niet voor meer dan 3 waarden kiest. Als mensen er 7 opnoemen, zit er vaak ook overlapping in. Integriteit en betrouwbaarheid zijn andere woorden, maar het kan hetzelfde betekenen. Voor mij geldt: des te minder merkwaarden, hoe eenvoudiger het is. Denk je dat je het lastig vindt om jouw aandacht over meerdere merkwaarden te verdelen, dan is het beter om voor minder te kiezen.

Oefening 1: Schrijf alle merkwaarde op die jou aanspreken.

Maak een lijst met merkwaarden en omcirkel de waarden die je het meest aanspreken. Oordeel niet, stel geen vragen, maar bekijk waarmee je je het meest verbonden voelt of het meest door wordt aangetrokken. Hieronder een aantal voorbeelden, maar wees vrij daar zelf een woord te bedenken die dicht bij je staat:

Duurzaamheid
Innovatie
Betrouwbaarheid
Kwaliteit
Klantgerichtheid
Authenticiteit
Creativiteit
Samenwerking
Empathie
Flexibiliteit
Passie
Respect
Betrokkenheid
Veiligheid
Moed
Empowerment
Gelijkheid
Harmonieus
Veerkracht
Loyaliteit
Geduld
Vindingrijk
Doelgericht
Transparantie

Geschreven door Linda Groeneveld, Webflow website designer bij Studio Soaked